Monthly Current Affairs And GK information | Current Affairs January 2019

 

Monthly Current Affairs And  GK information | Current Affairs January 2019



 

Monthly Current Affairs And  GK information | Current Affairs January 2019

 

 
 
 
 

Current Affairs January 2019: Hello everyone, we are starting a new monthly series for Current Affairs where you’ll find all the current affairs from each month that will be updated on a regular basis. These current affairs will help you a lot for your preparations in competitive examinations or for sharpening your knowledge, either way, you will be benefited.

As we are committed to providing you with all the information and here to motivate and walk together through your success we have ensured to start from scratch. We have provided you the Current Affairs January 2019 just to make sure that you don’t miss out on anything as these are very important for any competitive examinations.

We will soon upload the next installment of the Current Affairs January 2019 and from now onwards this series is only going to grow and we will bring you with all the information on our website about the Current Affairs from every month. Make sure you keep following our websites to get the latest current affairs and other information.

Here are the Current Affairs January 2019, those are the most important current affairs for all the upcoming competitive examinations. 


MOST IMPORTANT CURRENT AFFAIRS JANUARY 2019


Q1. World Hindi Day is celebrated on?
Ans: 10th January

Q2. When is National voters day?
Ans: 25th January

Q3. National Girl Child Day and 1st International day of education are celebrated on the same day. When is it?
Ans: 24th January

Q4. What is the theme of the National Girl Child Day?
Ans: Empowering girls for better tomorrow.

Q5. Who is the ICC test player, ODI player and the Cricketer of the year?
Ans: Virat Kohli

Q6. The author of the book “changing India” is.
Ans: Dr. Manmohan Singh

Q7. Who is the winner of the 1st ever Philip Kotler presidential award?
Ans: Narendra Modi

Q8. Who is the IIC women’s cricketer and ODI player of the year 2018?
Ans: Smriti Mandhana

Q9. Name the 1st Cricket team in the world to win 1000 international matches.
Ans: Australia

Q10. Which is the 1st state in India to implement 10% quota for EWS?
Ans: Gujarat




IMPORTANT CURRENT AFFAIRS ON UNION BUDGET – Current Affairs January 2019


Q1. Current account deficit of the year 2018-2019 is?
Ans: 2.5%

Q2. Fiscal Deficit for the year 2018-2019, 2019-2020, and 2020-2021 is estimated to be?
Ans: 3.4% , 3.4%, and 3% respectively.

Q3.Standard Deduction Limit is increased to?
Ans: Rs 50,000/-

Q4. Defense Budget of the year 2019-2020 is?
Ans: 3 lakh crore.

Q5. TDS threshold of the rent is increased to?
Ans: 2.4 lakhs.

Q6. The outlay for The Rashtriya Cow Mission is set to be?
Ans: 750 crores

Q7. Allocation for the National Education Mission for the year 2019-2020 is?
Ans: 38572 crores

Q8. The size of the Indian economy in the next 5 years to estimated to be?
Ans: $ 5 trillion

Q9. The gratuity limit for the year 2019-2020 has increased to?
Ans; 30 lakhs

Q10. The amount of Rs 600/- per annum will be given to the farmers from the year 2019. Name the scheme?
Ans: PM-KISAN



CURRENT AFFAIRS JANUARY 2019 ON EVENTS AND VENUES


Q1. Khelo India Youth game 2019 was held in?
Ans: Pune

Q2. India Africa field training exercise was held in?
Ans: Pune

Q3.  The venue for the Indian Science Congress  2019 was?
Ans: Lovely Professional University, Jalandhar Punjab.

Q4. The venue for the India Myanmar bilateral exercise 2018-2019 was?
Ans: Chandi  Mandir Military Station, Haryana.

Q5. ITC Academy Bridge 2019 conference was held in?
Ans: Chennai

Q6. Mega Silk event 2019 was held in?
Ans: New Delhi

Q7. Nation Workshop on street vendors was held in?
Ans: New Delhi.

Q8. The venue for the women’s 4-nation tournament (hero cup) was?
Ans: Orissa ( Bhubunewasar)

Q9. 7TH annual World Government Summit was held in?
Ans: Dubai

Q10. Senior National Badminton Championships 2018-2019 was held in?

Ans: Guwahati, Assam

CONCLUSION

Current Affairs are one of the most important aspects which you must have to cover for successfully cracking a competitive examination. Current affairs hold a major amount of marks and it becomes necessary for you to look at the current affairs before appearing the exam. This is what that brought us to bring this series only for you as it is going to help you to deal with all the major current affairs. 

Here, we provided you the latest Current Affairs in January 2019. If you have any questions or query or any other information related to this article, you can let us know by dropping a message through the comment box below. We wait for the feedback and suggestions from everyone reading this article. 


You can get more of such information through our portal sociastute.com. Also, you can find all the latest information related to education, current affairs, internet, and daily news so make sure to subscribe to our portal and also share this article on social networking platforms Facebook twitter Whatsapp and more. 

One thought on “Monthly Current Affairs And GK information | Current Affairs January 2019

  • March 19, 2019 at 6:07 pm
    Permalink

    It's very good to us… Thank you brother and keep it up 😊

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *